Om oss

Där kunskapen sitter i väggarna.

Vi är med från början. När förskolebarnet lär sig bokstavera sitt namn och ljuda en mening. När förstaklassaren läser sitt första kapitel och lär sig ettans multiplikationstabell. När studenten skriver sin sista tenta och får sina slutbetyg. Från Den blomstertid nu kommer till Nu tändas tusen juleljus. Från terminsstart till skolavslutning. Vi finns i uppehållsrum, klassrum och lärarrum. Det har vi gjort sedan vår historia tog sin början; när Tranås Skolmöbler grundades år 1896.

Våra rötter finns i snickeriverkstan Vår kunskap finns i skolans väggar och sitter i dess möbler. Djupt in i träets ådringar och i stålets legeringar. Med åren har de fått en patina av liv och lärande, men funktionen och strukturen består. Vi har flyttat runt och tänkt om. Förändrat produktionen, moderniserat designen och växt med nya bolag. Men vi har aldrig tagit avsteg från våra hundraåriga rötter i snickeriverkstan. Vi kan fortfarande känna doften av hyvelspån och vet precis hur vi ska föra verktygen i våra händer. Vi hugger inte träden själva men vi kan skogens fauna.

Hög kvalitet och lång livslängd I över hundra år har vi möblerat svenska skolor och de flesta skolbarn har någon gång vägt på våra stolar, klottrat på insidan av våra bänklock eller vässat pennan vid någon av våra katedrar. Vår vision har aldrig varit att revolutionera världen med uppseendeväckande design eller tekniska innovationer utan att skapa möbler som genererar lärande, sprungna ur genuint hantverk. Möbler med hög kvalitet och lång livslängd. Möbler som barn, ungdomar och vuxna kan trivas i – och utvecklas med. Ergonomi har alltid varit viktigt för oss. Till och med våra tidiga stolar som enbart bestod av en planka och rygg byggde på en konstruktion som gav en skön sittposition.

Rättvist ner på detaljnivå Vi är mönsterelever men vi är inte likformiga. Vi kan modifiera standard och anpassa våra produkter efter individuella behov. Givetvis tar vi hänsyn till säkerhet, miljö och ljud. Vi har koll så att all tillverkning sker rättvist, ända ner på detaljnivå. Vi är trygga i historien men också lyhörda för framtiden och de behov som den för med sig. Tack vare lokal produktion kan vi korta våra transporter från råvara till färdig produkt. Och finnas nära de miljöer vi fortsätter leva i efter leverans.

För slutanvändare i alla åldrar Vi har funnits i Tranås sedan starten och många medarbetare har stannat länge och gett hjärta och själ till vår verksamhet. Möbelkonsten, hantverkstraditionerna och kunskapen har förvaltats genom tiden och även om vi effektiviserat många delar av tillverkningsprocessen tar vi oss fortfarande tid att sammanfoga varje liten del med mänsklig hand. Efter 120 år känner vi oss trygga med vår verksamhet men det innebär inte att vi lutar oss tillbaka i stolarna. På senare år har vi tagit steget utanför skolvärlden och idag är vi en av Skandinaviens ledande koncerner för utveckling, tillverkning och försäljning av inredningslösningar för skola, industri- och byggsektor, sport och fritid samt offentlig miljö och omsorg. Idag har Tranås Skolmöbler bildat säljbolaget Sono Brands och vi levererar högkvalitativa möbler för slutanvändare i alla åldrar.

Vi är Sono Brands. Välkommen.