Shopping Cart
Från skruvmejsel till elektronik
Lager och industri
2021-12-23

Industrin efterfrågar allt mer ergonomiska och människo-vänliga lösningar

I nästan hela sitt yrkesverksamma liv har Christian Nilsson arbetat inom Sono-koncernen. Redan i 20-årsåldern gjorde han entré, och sedan dess har han haft flera roller. Sedan ett halvår tillbaka arbetar han med industriprodukter och han ser en bransch i frammarsch.

– På lager, labb, verkstäder och andra mer fysiska arbetsplatser har en stor ergonomirevolution pågått de senaste åren. Allt fler bord, stolar och tillbehör blir ergonomiska, men industribranscherna är långt ifrån färdigutrustade.

– Många gånger används fortfarande vev, eller till och med en gammal hederlig skruvmejsel för att korrigera höjden på bord och stolar.

– Moderna möbler korrigeras med elektricitet, och vi ser att dessa blir vanligare även i industrin.

 

Sverige i framkant

Trots att industrin ligger efter när det kommer till att erbjuda ergonomiska lösningar på arbetsplatsen, menar Christian att vi i Sverige och Skandinavien är i framkant.

– Tittar man utanför Skandinavien är industrin som regel helt utan ergonomi. I Tyskland, till exempel, är det mer regel än undantag att bänkar och bord på industrier inte går att ändra höjd på.

 

Ergonomin utvecklas

Ergonomi går att hitta i nästan alla produkter.

– Allt från arbetsmattan till skrivbordshyllorna går att göra ergonomiskt. Generellt handlar det om att kunna korrigera höjden, och när vi ändå pratar höjd så är det en av vår branschs stora utvecklingsområden just nu.

– Människor blir allt längre och slaglängden har därmed förändrats. Det betyder att sträckan mellan lägsta och högsta punkt på ett höj- och sänkbart bord måste förändras och i det här fallet – bli högre. Den utvecklingen pågår i detta nu.

 

Framtiden är individanpassad

Industriprodukter, ”lager och industri”, utgör ett av Sonos fyra ben, och Christian menar att framtiden för produkterna ser ljus ut.

– Industrin efterfrågar allt mer ergonomiska och människovänliga lösningar, och med det kommer en möjlighet att både bredda och fördjupa sortimentet. Utvecklingspotentialen är stor.

– Om 10 år tror jag att allt kommer att vara elektriskt. Vevar och skruvmejslar är, åtminstone i Skandinavien, ett minne blott.

– Samtidigt strävar vi efter att bli mer och mer individanpassade och i framtiden tror jag att det kommer att genomsyra allt vi gör. Hur det gestaltar sig i produkterna vet jag inte ännu – men jag är helt säker. Framtiden är individanpassad och väldigt ergonomisk, även för industriarbetare, avslutar Christian.