Fem tips om lärmiljöer

Vad krävs för att skapa en lyckad lärmiljö? Vad ska man tänka på när man gör om ett klassrum? Vi frågade Anna Ottosson, som har arbetat med inredning för offentliga miljöer i över ett decennium, däribland många förskolor, grundskolor, högskolor och universitet. Här är hennes fem tips.

1. Alla är olika

–      Jag tycker att fysiska lärmiljöer ska vara inkluderande och inredda på ett sätt där man utgått från att människor är olika. En lugn miljö med fokus på inlärning, som även har rum för aktivitet och gruppsittningar. Om vi pratar klassrum, tycker jag att bord och stolar med justerbar höjd är en förutsättning för en god lärmiljö.

2.  Lugn och rörelse

–       Vi blir bättre och bättre på att inkludera och anpassa lärmiljöer för olika behov. Sedan tycker jag att hållbarhetstänket märks allt mer, möbler återbrukas och fler funderar ett extra varv kring vad som kan tas till vara på. Jag tycker också att det finns en bredare förståelse för sambandet mellan fysisk aktivitet och inlärning. Det handlar mycket om att planera för rörelse i rummet och att skapa flexibla rum som enkelt kan möbleras om på flera olika sätt.

3. Inkludera eleverna

–       När man gör om ett klassrum ska man tänka hållbart och sedan fundera. Vilken typ av rum vill du skapa? Vad har du som fungerar och vad behöver förnyas? Jag tycker också att man kan inkludera eleverna, hur vill dem ha det och vad saknas?

 4. Välj smart förvaring

–       Välj kvalitet! Använd lugna färger och var generös med smarta förvaringslösningar. Jag tycker att man ska dölja förvaringen så gott det går, vill man ändå markera, kan man göra det genom färgval. Tänk på ljudmiljön, ta in mjuka material, välj skåp med dämpad stängning och på med stolstassar för att minimera skrapljud. Belysningen är också viktig och glöm inte att ge utrymme för att hänga upp saker på väggarna.

 5. Skapa en trivsam miljö utan distraktion

–        Undvik saker som distraherar. Måla hellre allt i en färg än att välja massa olika mönster. En lugn fokusmiljö måste inte betyda tråkig! Ska du köpa nya möbler till skolan, kolla så att de inte innehåller farliga ämnen, för det vill man verkligen undvika.

 

Vill du veta mer? Kontakta gärna oss!

Börja skissa på nästa lärmiljö med hjälp av våra CAD-filer.