Där kunskapen spirar mellan möblerna

Det är en närmast magisk höstdag och Aggarpsskolan omges av ett slags gyllengult skimmer. Solstrålarna bryter genom de stora glasfönstren och ger liv åt alla gröna kulörer i den stora entréhallen.

Vi tar en promenad genom en ny värld av lek och lärande, genom bibliotek, uppehållsrum och klassrum. Bygger, skapar och upptäcker nytt. Hittar nya platser för samtal och söker en stunds läsvila bakom en böljande stolsrygg. Tar av oss skorna och hittar ett krypin, känner strumplästen mot mjuka golv. Sitter, står, lyssnar, pratar, hoppar mellan grönklädda stenar.

Tanken är att man ska kunna sitta i en Tittut-fåtölj och titta ut över skolgården, som en privat plats i det stora rummet, eller, om det känns tryggare, sitta vänd in mot biblioteket.

Entréhallen förenar mellanstadiet och högstadiet. Här möts jordtoner: sandfärgade väggar och brunbeiga golv och fem olika gröna kontrastkulörer. Matsalen går i något kallare grönblå toner och personalytorna i grönt och guld. Lågstadiet är färgsatt i två kallare kulörer av blått och turkost, som förstärks av söderlägets naturliga varma ljusinsläpp. Högstadiet i norr går varmare kulörer: lila, rosa och vinrött.

Klassrummen är lika i sin interiör sånär som på mer lådförvaing för de yngre och fler skåp för de äldre. Alla klassrum är möblerade med Atlasbord och Atlasstolar – och i varje klassrum finns ett par höj- och sänkbara bord i samma serie för att tillgodose speciella behov. I kapprummen finns gröna skåp från Sonesson, varje samling av skåp är utsmyckat med ett stort grönt foto, som blommar, grönskar och spirar. Motiven är från arkitekt Sofi Bergenudds egen trädgård.

I biblioteket varvas svängda bokhyllor med små sittgrupper och Tittutfåtöljer. Eluttag gör att man kan ladda mobilbatterierna samtidigt som man laddar egna batterier. På bibliotekets övervåning finns skolans enda rum där det är skoförbud, med mjuk matta på golvet och gott om såväl hjärterum som stjärterum.


Det finns inga vita väggar i hela skolan, för att skapa en mjukare och varmare atmosfär.

Vardagsfokus: Sofi Bergenudd, Arkitekt SAR/MSA, Arkitektgruppen i Malmö

Projekt i urval: Har lång erfarenhet i branschen, av såväl bygg- som inredningsprojektering. Bland projekten märks förskolorna Söderslättsgymnasiet och Pilevallskolan i Trelleborg och Uppåkraskolan i Hjärup – samt Tvins huvudkontor i Malmö.

Personligt: Tvåbarnsmamma som gillar att träna. Använder intresset för färg och form på fritiden, mest i form av bakning som är en passion. Önskar att hon hann läsa fler böcker, när hon hinner läser hon gärna favoritförfattaren Lucy Dillon.